hits

IMO 60-kurs, jeg har overgått meg selv!

Hei hei =)

Denne uken har jeg vært på IMO 60-kurs. Dette er et kurs for de som er fordelt til, eller kan bli fordelt til sjøtjeneste, altså på båt.

"Den Internasjonale Maritime Organisasjon (IMO) opererer med forskjellige nivåer for maritim sikkerhetskompetanse, hvor IMO 60 er den laveste. Alle som skal jobbe på sjøen må ha bestått kurset." (mil.no)

Det er ganske dyrt å ta dette kurset i det sivile, så det er veldig bra at vi får det gratis gjennom forsvaret.

Denne uken har bestått av 50% teori og 50% praksis. Teorien var litt blandet, men stort sett var lærerne veldig flinke og svært engasjerte =) Vi har lært om blant annet brannvern, miljø og sikkerhet, beredskap, redningsmidler osv.

Det første vi gjorde i praksis var å teste ut de forskjellige redningsmidlene. Vi fikk sitte i to forskjellige livbåter og fikk prøve hvordan det var å komme seg ned fra et skip ved hjelp av redningsstrømpe. Ganske så interessant og gøy =)

Så fikk vi på oss overlevelsesdrakter (heldekkende utenom ansiktet). Vi skulle da ut i sjøen og teste de ut. Man flyter som bare det og blir ikke kald bare man er i bevegelse. Det var kjempegøy og vi fikk forskjellige oppgaver fra instruktørene. Blant annet danne en lenke av alle i vannet slik at vi hold oss samlet når vi bevegde oss fra et punkt til et annet, og å komme oss opp i livbåt. Vi fikk også kjenne hvordan det var med litt vær og vind da de satt på vindmaskin og spylte med vann. Heheh... så skulle vi lære å snu en redningsflåte, komme oss opp i den og bli fraktet ut av flåten ved hjelp av "helikopter" (dette ble simulert av en kran) hehe...

Så var det brannslukning og røykdykning! Først fikk vi demonstrert slukning av ulike branner og vi fikk selv prøve å slukke en brann i bensin med brannslukningsaparat. Da vi fikk høre hva røykdykningen gikk ut på, ble vi fortalt at man skulle gjennom en labyrint. Den bestod blant annet av et trangt RØR på 30-40 meter. Eneste måte å komme seg gjennom det på, var hvis man kjører lik stil som supermann, altså en hånd oppover langs kroppen og en nedover langs kroppen. Jeg bestemte meg allerede her at dette var noe jeg bare kunne glemme å gjøre. Det var to andre jenter som var i samme situasjon som meg. Vi sa i fra til instruktørene da vi begynte å forberede røykdykningen og de sa vi ikke ville bli godkjent som røykdykkere. Det sa jeg var helt greit. Men så ble vi tatt til siden av to andre instruktører som sa at hvis vi ikke gjennomførte denne testen, ville vi ikke få IMO 60-sertifikatet, og vi kunne ikke komme på båt. Denne informasjonen var forferdelig å få for jeg har skikkelig klaus for rør. Tårene trillet nedover kinnene og jeg hadde det virkelig ikke bra. Det var også vondt å pust bare ved tanken...Instruktørene kom så med et forslag at vi kunne få se labyrinten før vi bestemte oss for hva vi ville gjøre. Dette hjalp utrolig masse for meg! "Røret" som vi hadde hørt om var en plate med et ganske trangt hull i, men så fort man var kommet gjennom denne platen, var det god nok plass slik at man kunne krype ganske lavt., men likevel ha rom rundt seg. Da bestemte jeg meg for å hvertfall si at jeg ville prøve. De to andre ble også med. Instruktørene fortalte at de ville være der hele tiden å hjelpe oss og støtte oss. Vi fikk også gjjøre det alene, altså utenom de andre på gruppa som ikke hadde noe problem med testen.
Det som testen gikk ut på, var å ha luftbeholder på kropp med røykdykkermaske på ansiktet.  Man skulle da gå gjennom labyrinten én gang med lys på, og en gang helt mørkt. Vi tre jentene fikk først gå gjennom uten noe utstyr. Dette gikk fint da jeg bare fant teknikken gjennom hullet. Etterpå gjorde vi det en gang til, denne gangen kun med luftbeholderen så vi skulle få kjenne hvor det ble trangt. Her slet jeg litt i hullet. Jeg kom meg ikke gjennom og fikk litt hetta. Men så hjal instruktøren meg med å fortelle hvordan jeg skulle snu meg mens jeg bevegde meg inn. Da gikk det fint men det var litt ekkelt å krype med luftbeholderen på. Neste gjennomføring var med luftmasken på. Dette gikk fint, men jeg var fortsatt litt stresset av luftbeholderen. Men så skulle de skru av lyset, det skule alts være helt mørkt. Jeg gruet meg veldig til dette, det samme gjorde de andre. Det ble mørkt, og det var bare å krype i vei. Det var forferdelig ekkelt!! Hele labyrinten og særlig det første hullet virket dobbelt så lite og jeg stanget fælt med luftbeholderen. Det var svært stressende. Pulsen min var skyhøy! Da jeg ENDELIG kom ut av labyrinten kom det en foss av gledestårer og stor lettelse og stor stor mestringsfølelse. Jeg klarte det!!! =D Instruktørene var kjempeflinke og jeg er utrolig takknemmelig for jobben de gjorde for oss =)

Neste praktiske øvelse var å øve på hvordan vi skal handle når det går en alarm. Vi hadde på oss overlevelsesdraktene og vi var delt inn i søkelag 1 og søkelag 2, og førsehjelpslag 1 og 2.  Jeg var på førstehjelpslag 2 =) vi fikk beskjed om at det var to savnede i et av husene. Søkelagene skulle finne de, mens vi skulle ta oss av pasientene når de fant dem. Vi fant da to bevisstløse personer (dokker). De skulle vi frakte ut i vannet og fra vannet, ombord i en livbåt. Da dukkene ikke kunne bli våte, måtte vi bytte de ut med to fra lagene. Det ble blant annet meg =) Det var en veldig spennende og morsom øvelse =) =) =)

Såå hadde vi "teamwork". Her var vi et lag på 8 stk som skulle samarbeide om forskjellige oppgaver =) Veldig gøy dette også =) vi fikk masse skryt a instruktørene =)

Siste praksisøvelse var røykdykning. Denne gangen skulle vi først inn i en mørk, røykfull gang for å finne en bevissløs person (dukke). Her hadde vi på oss røykdykkermaske og luftbeholder. Vi gikk to og to inn, jeg med Westerbakk, og dette gikk veldig fint =)
Så kom det kuleste av praksisen i brann. Vi skulle ha på oss full "brannmannbekledning". Vi skulle opp i et hus for så å gå inn, ned en ganske bratt trapp og slukke EN BRANN. Med oss hadde vi med brannslange. Det var helt mørkt i huset og veldig varmt! Det var vanskelig å se på grunn av dampen fra vannet. Det hele gikk ganske fort og fint for seg. Her også gikk vi inn to og to, jeg med Hissingby =) det var Hissingby som gikk først og hadde ansvaret for å spyle brannen. Jeg hjalp til å holde slangen.

IMO 60-kurset ble avsluttet med en eksamen. Det var en multiplechoice-prøve hvor vi kunne bruke notater vi hadde tatt i timene. Det var 50 spørsmål og vi hadde én time på oss. Jeg følte eksamen gikk så som så, den kunne gått bedre.. men vi får håpe på det beste =)

Hver dag etter vi kom hjem fra kurset har vi hatt litt kveldstjeneste. Ikke alle på troppen var på kurs og de har gjort forskjellige ting som vi også måtte gjøre. Blant annet våpenSLO, levering av feltutstyr og sist men ikke minst; Sanitetseksamen! Da jeg var klar fikk jeg vite at min pasient hadde hatt en sammenstøt med kameraten sin under fotballkamp og at han hadde smerter i brystet. Jeg kommer til pasienten og ser han er misfarget på venstre side av brystet, så jeg mistenker med en gang ribbensbrudd. Jeg gjennomfører ABC-drillen sånn som vi har lært den og føler det gikk veldig bra. Jeg fikk med en gang beskjed om at jeg bestod =) =) =) Etterpå var jeg markør, altså en som spiller pasient. Jeg hadde vært med i en bilulykke og pådratt emg nakkeskader. Man lærer faktisk mye av å være markør også. =) Men det var tydelig at befalet var forskjellige i hvor strenge de var på vurderingen. Personen som kom for å uføre ABC-drill på meg slurvet mye og hadde en del feil og mangler i forhold til at jeg hadde nakkeskade, men han bestod... jaja jeg bestod hvertfall med samvittigheten i god behold =)

Selv om det har vært en ganske slitsom uke, har det vært en veldig BRA uke! Den har gått syk fort og jeg har opplevd masse masse =)

NÅ ER DET BARE FIRE DAGER IGJEN AV REKRUTTEN!!! guuuuri det har gått fort... gruer meg til å si hade til alle =(
men gleder meg masse til å begynne sanitetskurset!! =D =D =D
 
Vi snakkes (=4 kommentarer

Kine

13.sep.2010 kl.23:19

Så gøy å lese bloggen din. Skal inn i sjøforsvaret selv nå 26 september, så dette blir virkelig spennende :D

menigfrokencathrine

17.sep.2010 kl.17:24

Kine:

Åj skal du det ja =) så gøy! Du kan glede deg (og grue deg litt ;) ) hehe..

Men tro meg, du vil sitte igjen med så gode minner etter rekrutten og bare vil tenke positivt tilbake på tiden =)

Thor

07.jun.2011 kl.13:38

Bein i nesa! Damn, girl!

Skal oppgradere fra IMO 40 til IMO 60 nå den 8'nd, gruer meg til eksamenen på slutten =)

Noen tips til den?

Får man bruke notatene hele veien? Er den vanskelig? Noe som kan være extra lurt å lese på`?

Og bestod du?

Første gangs leser av bloggen din men dette var interesant! Blir kanskje fast leser =)

menigfrokencathrine

12.jun.2011 kl.14:08

Thor: Aha du skal det ja:) vi hadde multiplechoice-prøve. den var litt vanskelig husker jeg, men jeg bestod =)

Er en god stund siden kurset nå så husker ikke helt hva jeg sleit med på prøven, men skriv ned alt instruktøren sier er viktig ;)

Hyggelig å høre at du liker bloggen!

Skriv en ny kommentar, ikke spam.

menigfrokencathrine

22, Oslo

Hey diamonds! Jeg heter Cathrine og nyter livet på Oslos beste vestkant. På denne bloggen kan du lese om min vei inn i FORSVARET! du leste riktig, JEG, jentejenta skal prøve meg =) Dette blir spennende, jeg gleder meg! =D


- FINN FRAM PÅ BLOGGEN -

Kategorier